Bademcik – Geniz eti alınmasının vücuda zararı var mıdır?

Bademcik ve geniz eti lenfoid sisteme ait dokulardır. Yani aslında bağışıklık sisteminin birer elemanıdır.

Ağız açılınca bademcikler görülebilir fakat geniz eti yumuşak damağın arkasında kalır, görülmez. Vücuda giren bakteri virüs ve allerjen maddeler ilk olarak bu dokularla karşılaşır. Özellikle çocukluk döneminde bu dokuların sık hastalanmasının sebebi budur.

Ayrım bu noktada başlıyor. Yani ameliyat gerekli mi? yoksa ameliyat olmadan beklemek mi gerekir? Her çocuk yılda birkaç kez bademcik enfeksiyonu geçirebilir. Belli dönemlerde hastalanınca burun tıkanıklığı, ağzı açık uyuma ve horlama gibi şikayetleri olabilir.

Bu dokuları vücudun girişindeki bir güvenlik görevlisi gibi düşünebilirsiniz. Bu güvenlik görevlisi hırsızlara karşı koyduğu sürece problem yok. Ama bu güvenlik görevlisi artık kendisi hırsızlık yapmaya başlayınca uzaklaştırılması gerekir. Yani bu dokular artık kendileri vücuda zarar vermeye başlıyor ve ameliyatla uzaklaştırılmaları gerekiyor.

Peki bağışıklık sisteminin elemanı ise bu dokuların alınması ilerde vücudun bağışıklık sisteminde olumsuz etki yaratabilir mi? Uzun uzun araştırmalar yapılmış ve bu dokuların alınmasından sonra kanda bulunan bağışıklık faktörleri ve salgılarının miktarının değişmediği kanıtlanmış.

Peki en sık hangi durumlarda alınması gerekir?

Bademcik için:
– yılda 7 kere
– veya 2 yıl boyunca yılda 5 kereden fazla iltihaplanması
– horlama veya ağzı açık uyuma veya uykuda nefes durmasına yol açması

Geniz eti için:
– hastalık olmayan dönemlerde de burun tıkanıklığı, ağzı açık uyuma, horlama nedeni olması
– iri geniz eti kendisi de mikrop kaynağı olabilir
– sık orta kulak enfeksiyonuna sebep olması veya ilaç tedavisine yanıt vermeyen kulakta sıvı birikimine yol açması.

İlginizi Çekebilir  Botolinum Toksin Uygulamaları

Bademcik ve Geniz Eti ameliyatı basit bir ameliyat mıdır?

Bence en büyük yanılgı bu. Bu ameliyatın sık ihtiyaç duyuluyor ve yapılıyor olması bu ameliyatı basitleştirmez. Ameliyatın gerekliliğinin tam olarak ortaya konmuş olması gerekir. Ameliyat kaçınılmaz olduğu zaman da uygun hazırlıklar yapıldıktan sonra tam teşekküllü bir merkezde yapılması gerekir.

Farklı yöntemler var, hangisi tercih edilmeli?

Basit düşünün. Problem çıkaran bademcik ve geniz eti dokularını dışarı alıyoruz.Yaklaşık 2000 yıl önce tarif edilmiş bir ameliyat. Geleneksel yöntemle de yapılabilir, farklı aletlerle de. Ameliyat aynı ama kullanılan aletler koter, plazma, thermal wellding vs farklı olabilir. Ben kendim ameliyat olacak olsam yıllardır bilinen yöntemi tercih ederim; 5, 10 ya da 20 yıldır kullanılan yeni aletlerin kanamayı azalttığı, ağrıyı azalttığı söyleniyor ama bununla ilgili geniş serilli güvenilir çalışmalar göremedim. yapılan çalışmalar biraz zorlamayla, biraz endüstrinin etkisiyle sonuca götürülmüş gibi geliyor.